CHOS

DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Kontaktní osoba: Bc. Zdenka Orálková, vrchní sestra, zástupkyně ředitele
e-mail: dzp@holesov.charita.cz

Domácí zdravotní péče je formou domácí péče „home care“, tj. péče přímo
v domácnostech klientů.

Cíl služby: Cílem domácí zdravotní péče je poskytnout klientům ošetřovatelskou péči, která podporuje soběstačnost nemocného, zmírňuje jeho těžkosti a zajišťuje důstojné umírání.

Poskytované služby:

• sledování fyziologických funkcí
  • příprava a podávání léků
  • aplikace injekcí a infúzí
  • odběry biologického materiálu
  • ošetření chronických ran
  • péče o stomie
  • cévkování a péče o permanentní katetry
  • dechová a kondiční cvičení
  • nácvik úkonů soběstačnosti
  • edukace klientů a rodinných příslušníků
  • další činnosti dle ordinace lékaře

Jak zajistit službu:  domácí zdravotní péče je prováděna na základě písemného doporučení ošetřujícího lékaře a je zcela hrazena zdravotní pojišťovnou, u které jste pojištěni.

Cílová skupina: domácí zdravotní péče je určena především seniorům a také osobám chronicky nemocným, osobám po úrazech a nemocným propuštěným z nemocnice.

Kdy poskytujeme služby:  Základní pracovní doba je od pondělí do pátku od 6:30 do 15:00 hod. Služba má nepřetržitou dostupnost, což znamená, že v  případě potřeby a indikace lékaře poskytujeme služby i mimo uvedenou pracovní dobu, nejčastěji odpoledne, večer případně o víkendech a svátcích.

Kdo pečuje o klienty:  Službu zajišťují kvalifikované zdravotní sestry, které mají osvědčení k výkonu zdravotnického povolaní bez odborného dohledu. Sestry při práci využívají moderní postupy a pomůcky, pracují s odbornou literaturou a kontinuálně se vzdělávají na různých seminářích a odborných konferencích.

Služba je zajišťována přímo v domácnostech klientů na území města Holešova a v okolních obcích

Zlínský kraj finančně podpořil v roce 2017 sociální služby Charity Holešov – Charitní pečovatelskou službu částkou

2 825 200 Kč, Nízkoprahový klub Coolna částkou 1 021 700Kč z programu Zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje a  Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi částkou 914 500 Kč z programu Podpora a rozvoj vybraných druhů sociálních služeb ve Zlínském kraji.Město Holešov finančně podpořilo v roce 2017 sociální služby Charity Holešov – Charitní pečovatelskou službu částkou 400 000 Kč, Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi částkou 50 000 Kč, Nízkoprahový klub Coolna částkou 50 000 Kč a dotací ve výši 150 000 Kč na úhradu energií na rok 2017. Dále pak dotaci 10 000 Kč dle Programu pro poskytování dotací z Fondu kultury a vzdělání tzv. Akce milion.